Kachels

Alles over kachels, haarden en rookkanalen

Houtkachels

Een houtkachel zorgt voor veel sfeer in uw woning. Iedereen is het over eens dat deze warmte heel anders is als dat van een centrale verwarming, en daarom is een houtkachel niet alleen een verwarming, maar ook direct het middelpunt in uw woonkamer, wat altijd aantrekkingskracht heeft.

Houtkachels zijn er in verschillende soorten en maten te verkrijgen, zoals gietijzer, plaatstaal of speksteen. Het is belangrijk dat de houtkachel goed wordt afgestemd op het vertrek dat hij moet verwarmen. Vaak wordt de kachel te groot gekocht omdat men alleen naar de buitenkant kijkt, maar is de kachel te groot dan zal deze niet warm genoeg gestookt kunnen worden waardoor het rookkanaal te veel afkoelt en de kachel en het rookkanaal  zeer vuil wordt door creosoot. Creosoot is een harde teer laag dat ontbrand bij een temperatuur rond de 600 graden. Een schoorsteenbrand is dan een feit.

Ook nat en te vochtig hout veroorzaakt afkoeling in het rookkanaal en dus creosoot. Tegenwoordig zijn er vochtmeters te koop waarmee u het vochtgehalte kunt meten in het hout, waardoor u de levensduur van uw houtkachel aanzienlijk kunt verhogen. Let wel op dat u het houtblok eerst door het midden klooft en zo de binnenkant van het hout kunt meten. Het is ook verstandig om alléén loofhout te stoken omdat naaldhout het kanaal teveel vervuild.

Een goed advies voordat u een houtkachel aanschaft is erg belangrijk. Hiervoor kunt u natuurlijk bij ons terecht in de showroom, waar we samen de beste oplossing voor uw woonsituatie bespreken.

Open haarden

Het idee van een open haard is bijna het zelfde als een houtkachel, alleen gaat er veel meer warmte verloren door het rookkanaal. Echter kan niets op tegen de gezelligheid rondom een mooie grote openhaard met een knispelend vuur. Ook voor de Open Haard geldt dat het hout goed droog moet zijn voordat het gestookt wordt. Verder is wederom het naaldhout een grote afrader omdat dit hout het rookkanaal flink kan vervuilen. Overigens zorgt naaldhout ook voor spetters in het vuur, wat schade aan u en uw huis kan opleveren, of zelf een brand veroorzaken!

Pelletkachel

De Pelletkachel wordt steeds populairder, en dat komt doordat het een zeer moderne manier is van het stoken op hout. Een Pelletkachel is ook te vergelijken met een houtkachel, alleen is de Pelletkachel vele malen gemakkelijker in gebruik. De Pelletkachel brand op kleine geperste korrels hout, welke automatisch worden aangevoerd. De ontsteking van een Pelletkachel is zelfstandig door de ingebouwde gloeipen. D.m.v. een toetsenbord kunt u alles voor de Pelletkachel instellen, zoals de temperatuur en de tijden wanneer de kachel aan- en uit moet gaan. Het is dus eigenlijk net een computer!

Het nadeel van de Pelletkachel is dat deze niet zoveel vuur geeft als bijv. een houtkachel en heeft daardoor een minder gezellige uitstraling in huis. Uiteraard gaat de techniek achter de Pelletkachel steeds verder en zijn er steeds meer kachels in omloop die juist wel een grote vlam en een leuke sfeer mee geven.

Pelletkachels kunnen ook aangesloten worden aan de centrale verwarming. Dit wordt vaak gebruikt om de stookkosten van gas te verlagen, wat flink in de kosten drukt. Ook is het rendement van een Pelletkachel erg hoog (soms wel 90%) waardoor deze zeer milieuvriendelijk is.

Al met al is een Pelletkachel dus zeer geschikt voor in huis, als hoofdverwarming. Wel is het belangrijk dat er gekeurde pellets gestookt worden. Deze kunt u herkennen aan de keurmerk op de zakken: EN+ A1. Staat deze keuring er niet op dan is de kans groot dat u afvalhout verstookt, hier kunnen allerlei giftige stoffen en zelfs spijkers of schroeven in zitten. De levensduur van de kachel zal flink achteruit gaan als u gebruik maakt van deze pellets. Meer weten? Neem dat contact met ons op via het formulier of bel direct!

Gashaarden

Een Gashaard wordt tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar voor de sfeer gebruikt. De Gashaard is makkelijk in gebruik en zelfs met een afstandsbediening te regelen. Tegenwoordig wordt een gashaard zo gemaakt dat het net een echte hout gestookte haard is, waardoor het veel sfeer en gezelligheid in de kamer geeft. Doordat deze haarden tegenwoordig geplaatst worden op een gesloten afvoersysteem is het veilig om mee te stoken.

In oudere woningen komt het soms  dat de gashaard gebruikt wordt als verwarming omdat er geen centrale verwarming in huis aanwezig is. Dit zijn vaak nog de open systemen. Bij dit systeem haalt de gashaard lucht uit het vertrek waar hij staat om te gebruiiken voor het stoken. Hier is het belangrijk dat deze haarden en kanalen regelmatig gecontroleerd worden op gebreken omdat hier kans is op koolmonoxidevergiftiging. Heeft u een gashaard, dan is het verstandig om een koolmonoxidemelder aan te schaffen en regelmatig een Schoorsteenbedrijf een check te laten doen. Meer weten? Neem dat contact met ons op via het formulier of bel direct!

Elektrische haarden

Elektrische haarden zijn een uitkomst voor woningen waar geen afvoer geplaatst kan worden, maar waar u toch een leuke sfeer wilt creëren in de woonkamer. Denk bijvoorbeeld aan een appartement of een kleine woning in de stad. Ondaks dat een elektrische haard geen afvoer nodig heeft, krijgt u toch een levensecht vuurbeeld te zien!

Rookkanalen

Heeft u nog geen rookkanaal in uw woning? Dan kan er een dubbelwandig geïsoleerd rookkanaal geplaatst worden. Wij werken met kanalen van Metaloterm AT. Deze elementen hebben een 35 mm dikke isolatie en hebben een extra stevige verbinding tussen de elementen om brand of schade te voorkomen. Metaloterm geeft als enige 30 jaar garantie op dit kanaal, zelfs na schoorsteenbrand.

Ondanks dat het een veilig kanaal is dient hij wel brandwerend omkokert te worden. Een aantal leveranciers beweren dat dit niet nodig is maar het bouwbesluit beweert anders. Wij gaan altijd voor de veiligste manier en raden het u daarom toch aan!

Heeft u al een gemetseld rookkanaal maar is deze niet meer bruikbaar doordat hij lek is? Dan kunnen wij deze repareren door een flexibele voering er in te plaatsen. De haard bepaald welk diameter kanaal er geplaatst wordt. Wij komen graag bij u langs om dit te bekijken. Meer weten? Neem dat contact met ons op via het formulier of bel direct!